Sedan 2013 är Lillkalmars Odlingsförening miljödiplomerad, enligt Koloniträdgårdsförbundets kriterier för miljödiplomerade odlingsföreningar och koloniträdgårdsföreningar. Diplomet mottogs i september på Peppar & Pumpas Skördefest i Södra Årstalundens Koloniområde i Stockholm, och det föregicks av att Koloniträdgårdsförbundets Solveig Sidblad gjorde en inventering av vårt koloniområde och en bedömning utifrån kriterierna för miljödiplomering.
I maj 2016 uppnådde vi med god marginal en högre nivå, bronsnivån, och vi har goda chanser att nå silvernivå nästa gång vi ansöker om att ”gå upp”.
Läs mer om kriterierna för miljödiplomering här på Koloniträdgårdsförbundets hemsida. I korta drag handlar det om sunda principer som att värna naturlig mångfald, hushålla med gemensamma resurser och inte använda skadliga kemikalier. Utöver de grundläggande miljökraven finns ett antal kriterier inom områdena Organisation, Odling, Biologisk mångfald, Vatten, Energi och material samt Transporter och maskiner. Genom att uppfylla tillräckliga kriterier kan en förening bli diplomerad på brons-, silver- och guldnivå.
Fördelarna med att odla ekologiskt, alltså giftfritt och i största möjliga mån i samklang med naturen, är bland annat att vi gör ett minimalt avtryck på naturen och ökar den biologiska mångfalden i området, vilket ökar avkastningen på våra insatser. Vi förbättrar också föreningens ekonomi, bland annat genom minskade bevattningskostnader. Miljödiplomeringen är ett synligt bevis på våra miljöinsatser och ger god publicitet.
Miljöåtagande för dig som medlem i Lillkalmar Odlingsförening
Dessa regler är att betrakta som tillägg till våra Ordningsföreskrifter och andra regler som ingår i brukaravtalet som medlem i Lillkalmars Odlingsförening:
Detta innebär att vi i LOF hela tiden strävar efter att förbättra vårt samspel med omgivande natur, öka vårt positiva miljöbidrag samt minska vår negativa påverkan till en mycket låg nivå.