Ordningsföreskrifter

ORDNINGSFÖRESKRIFTER  för Lillkalmars Odlingsförening    

Miljödiplomerad förening
Lillkalmars Odlingsförening är en koloniförening som odlar miljövänligt och ekologiskt. Vi använder enbart naturliga gödningsmedel. Kemiska bekämpningsmedel får inte användas. Vi är miljödiplomerade och följer Koloniträdgårdsförbundets miljökrav (se www.kolonitradgardsforbundet.se/miljodiplomering). 

Prövoår
Alla nya odlare har ett prövoår för att visa att man är här för att odla. Under prövoåret ska man sköta sin lott, lära känna sina grannar, rutiner, regler och delta i arbetsdagar. Gärna också delta i våra sammankomster samt ha en god kontakt med styrelsen.

Odlingslottens gränsmarkeringar/pinnar
Dessa får absolut inte flyttas, täckas över eller tas bort. 
För att slippa gå på grannens lott vid arbete på egen lott kan en remsa på 2-3 dm avsättas.

Lotten måste brukas och skötas
Den enskildes ansvar är stort för helhetsintrycket. Varje enskild odlingslott ska bidra till att området ger ett vårdat intryck.

Var och en har ansvar för att gången framför den egna lotten hålls snygg och ogräsfri. Ansvar för gångarna innebär också att växter på din lott inte hänger ut eller på annat sätt tränger ut i gången.

Större delen av lotten ska vara uppodlad, alltså inte till stor del bestå av gräsmatta, stenplattor eller dylikt. Stenplattor kan läggas för att gå på, men lotten får endast till viss del täckas av gångar, sittplatser m m. 

Håll efter fröogräs, framför allt maskrosor, tistlar, gullris och lupiner när det är dags för dessa att sprida sina frön. 

Varje år ska vårarbetet vara igång senast den 15 maj och den sista oktober ska lotten vara städad, gamla fröperenner borttagna m m.

Den som innehar en lott ska vara den som är här och odlar. Sköts inte lotten under ett helt år, kan man sägas upp. Odlare uppmanas att vara i dialog med styrelsen; hänsyn tas till sjukdom etc.

Lottinspektion sker varje år i maj och i oktober. Då görs en bedömning om det som står i denna ordningsföreskrift efterlevs. Om en lottinnehavare vansköter sin lott eller på något sätt inte lever upp till dessa ordningsföreskrifter kan styrelsen kräva åtgärder.

Träd och högväxande buskar
Grunden är att inga aktiviteter på din lott ska störa dina odlingsgrannar, t ex träd, höga växter el dyl som skymmer. 

Plantering av alla typer av fruktträd ska ansökas om skriftligen, och godkännas av styrelsen före plantering. Endast i undantagsfall godkänns plantering av träd som inte är fruktträd.

Resistenta växter är ett krav när det gäller svarta vinbär och ett önskemål i övrigt.

Byggnationer, växtstöd och liknande konstruktioner
Byggnader och rumsskapande enheter får inte förekomma på våra lotter enligt kommunens bestämmelser. Fasta installationer är inte tillåtna, det vill säga byggnation med gjuten eller murad grund eller plintar. Endast jordankare som lätt kan tas bort får användas.

Alla typer av byggnationer på lotten ska godkännas av styrelsen innan arbetet sätts igång. Uteplats/sittplats kan få anläggas efter ansökan till styrelsen. Inga byggnationer eller ställningar kommer att tillåtas utanför den egna lotten.

Spaljéer och andra växtstöd ska ha ett utseende som gör att de smälter väl in i området.

Drivbänk
Växthus är inte tillåtet, däremot drivbänk enligt kommunens föreskrifter. En drivbänk får vara max 150 cm hög och får ej gå att vistas i. Den enda tillåtna typen av drivbänk är den typ som går att sätta på en pallkrage och/eller lätt kan plockas ner inför vintern. Gropar eller dylikt får inte grävas för att kringgå bestämmelsen om höjden i drivbänken. Samma regler gäller för drivbänk som vid byggnationer, växtstöd och liknande konstruktioner.

Uppsägning
Sköts inte lotten eller om man inte följer stadgar och ordningsföreskrifter riskeras uppsägning. Den som slutar odla hos oss ska lämna lotten i sådant skick att den omgående kan hyras ut igen, annars kan en återställningsavgift tas ut.  

Byta lott
Föreningen håller inte någon intern byteskö. Byte av lott till en ledig kan ske om det inte finns någon lottkö, förutsatt att man lämnar ifrån sig en välskött lott.

Vill man byta lott med en annan odlare ska man ha haft sin lott i minst ett år, skött den och parterna ha förhandlat om ett byte. Styrelsen måste informeras.

Komposten
Blast och ogräsrens ska läggas på den egna eller den gemensamma komposten. Fröogräs som t ex maskrosor, tistlar, gullris och lupiner samt tomat- och potatisblast och angripa växter får inte läggas på den gemensamma komposten. Samla sådant på din egen lott och frakta till Sopbilen.

Sopor, annat skräp, burkar, flaskor, plast o dyl tar var och en med sig hem.

Brännhögen
Enligt kommunens bestämmelser får vi endast elda torrt vedartat trädgårdsavfall som kvistar och grenar. Gräs och löv ger upphov till störande rök och får inte eldas. Var noga med vad du lägger på brännhögen, alltså inte jord eller ogräsrens. All eldning sker gemensamt på en arbetsdag en gång om året. Att elda på din egen lott är inte tillåtet.

Grillning får ske på din egen lott endast om lottgrannarna samtycker.

Redskap och verktyg
Märk dina redskap och verktyg som förvaras i den gemensamma stugan tydligt, med lottnumret. Häng upp dem på anvisad plats. Redskapen ska vara rengjorda från jord och lera när de hängs in. Det är trångt i stugan så begränsa antalet redskap och verktyg.

Bilar
Dessa får endast köras in på området för i- och urlastning. Bilarna parkeras sedan på parkeringsplatsen längs järnvägen, inte på gatan där de kan utgöra ett hinder för annan trafik, bl a utryckningsfordon. Bilar får inte heller  parkeras på intilliggande gräsytor. Det är förbjudet och kan ge böter.

Hundar
De ska hållas kopplade på den egna lotten och får inte störa andra odlare. All rastning av hundar är förbjuden inom området.

Arbetsdagar
Samtliga lottägare ska utföra två (2) arbetsdagar per odlingssäsong. De som innehar halv lott ska utföra en (1) arbetsdag och de med två lotter ska utföra tre (3) arbetsdagar. För varje utebliven arbetsdag debiteras odlaren med 150 kronor.

Bevattningsregler
Kl 11-14 är endast vattning med kanna tillåtet.
Kl 14-11 är vattning med slang tillåtet.
Begränsa vattning vid stark sol och blåst. All vattning från kran ska ske under uppsikt av odlaren. Föreningens slangar ska efter användning tömmas, rullas upp och placeras i skjulet bakom stugan. Slangvagnarna ska tömmas på vatten och ställas in i stugan.
Vattning med spridare är aldrig tillåtet!

Uppdaterad 2019-03-27

 

                                                                                         

Kontakt:

[email protected]

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)